Vilka processade livsmedel kan vi äta och vad bör vi undvika? Denna artikel guidar dig i hur du hanterar den processade maten. Vi tipsar om vad du kan byta ut och näringsrika alternativ som du kan laga själv i ditt eget kök.
Innan vi går in på hur vi hanterar den processade maten i vardagen, så är det på sin plats med en närmare förklaring av begreppet processad mat. Lite förenklat kan man dela in livsmedel i tre kategorier:
1. Oprocessad eller minimalt processad mat
2. Processad mat
3. Ultraprocessad mat
Oprocessad eller minimalt processad mat är precis som det låter nära sitt naturliga tillstånd. Den kan dock ha genomgått en viss bearbetning för att göras ätbar, säker och hållbar. T.ex. kan maten ha torkats, frysts ned, rensats, kokats eller fermenterats. Detta kan exempelvis vara obehandlad kött/fisk, mjölk, ägg, färska och frysta frukter och grönsaker, nötter och baljväxter.
I processad mat ingår dels salt, socker, smör och oljor som utvunnits ur den oprocessade maten. Här ingår även sådant som förkokta baljväxter på tetra eller burk, konserverad fisk eller annan mat, rökt fisk, ost samt processat kött som bacon, korv och skinka. Denna typ av mat skapas genom att man kombinerar oprocessade livsmedel med salt, socker, olja och liknande.
Ultraprocessad mat har genomgått en hög grad av industriell behandling. Den innehåller ofta mycket socker, konstgjorda ingredienser, raffinerade kolhydrater och tillsatser eller fetter. Intaget av ultraprocessad mat ökar över hela världen. En stor anledning till detta är att den oftast är tilltalande smakmässigt och tenderar att vara billigare än obehandlad mat.
Utmärkande för den ultraprocessade maten är att den ofta har lågt närings- och fiberinnehåll, kombinerat med ett högt antal kalorier. En del av den processade maten (exempelvis processat kött) och större delen av den ultraprocessade maten har förknippats med en rad hälsorisker. Bland annat finns det studier som visar att denna typ av mat kopplats till övervikt, fetma, diabetes typ-2, vissa cancerformer, inflammation, kardiovaskulära sjukdomar och depression.
För att minska konsumtionen av ohälsosamma processade och ultraprocessade livsmedel kan vi byta ut en del produkter mot mer hälsosamma alternativ:
Referenser
Hall D K, Ayuketah A, Brychta R, Cai H, Cassimatis T, Chen K Y et al. Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake. Cell Metabolism. 2019; 30(1): 67-77.
Lawrence, Mark & Baker, Phillip. (2019). Ultra-processed food and adverse health outcomes. BMJ. 365. l2289.
Marti A. Ultra-Processed Foods Are Not ”Real Food” but Really Affect Your Health. Nutrients. 2019 Aug 15;11(8):1902.
Rico-Campà A, Martínez-González M A, Alvarez-Alvarez I, Mendonca R d D, de la Fuente-Arrillaga C, Gómez-Donoso C et al. Association between consumption of ultra-processed foods and all cause mortality: SUN prospective cohort study BMJ 2019; 365 :l1949.
Srour B, Fezeu L K, Kesse-Guyot E, Allès B, Méjean C, Andrianasolo R M et al. Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet-Santé) BMJ 2019; 365
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no