Ett gott och hälsosamt alternativ till den traditionella julgröten. Du kan toppa denna okokta gröt med äpple, Ceylon kanel eller din egen favoritgarnering.
1 dl hel bovete
1 msk chiafrön
2 dl osötad mandel- eller kokosmjölk (och 0,5 dl extra till servering)
2 krm vaniljpulver (eller 0,5 tsk vaniljsocker)
1 tsk Ceylon kanel
1 nypa salt
0,5 dl hackade blandade nötter och frön – till exempel mandel, valnötter, solrosfrön
Garnering
1 msk osötad lingonsylt
eller
1 msk osötad äppelsylt, granatäpplekärnor, frysta vilda blåbär eller andra färska bär
Kokosflingor
½ dl hackade blandade nötter och frön – till exempel mandel, valnötter, solrosfrön, rostade pumpafrön
Valfritt: 1 tsk honung
Skölj bovetet noggrant i vatten, häll av allt vatten och tillsätt sedan alla ingredienser förutom garnering.
Blanda ihop ingredienserna. Tillsätt hälften av de hackade nötterna.
Låt stå i 4 timmar eller över natten i kylskåp. Rör om några gånger emellanåt om möjligt.
Vid behov tillsätt mer kokosmjölk eller ett mejerifritt yoghurtalternativ innan servering.
Tillsätt valfri garnering.
Njut!
Tips – experimentera med garneringen beroende på vad du har hemma och skapa nya varianter. Du kan även lägga till Synbiotic eller lite proteinpulver om du vill.
Detta är ett superhälsosamt alternativ till havregrynsgröt eller julgröt.
Bovete
Trots namnet är bovete inte besläktat med vete, och är därför glutenfritt. Bovete är antiinflammatoriskt och har flera hälsofördelar, såsom att reglera blodsockernivåerna och hjärthälsan. Bovete är en kolhydrat med lågt GI (glykemiskt index), vilket innebär att det inte kommer att orsaka blodsockerstoppar. Bovete är dessutom rikt på antioxidanter och mineraler, samt innehåller nyttiga växtföreningar som rutin, quercetin, vitexin och D-chiro-inositol.
Det är en bra källa till resistent stärkelse som är en källa till framställning av för produktion av antiinflammatoriska kortkedjiga fettsyror (SCFA), främst smörsyra. De fungerar som näring för cellerna som kantar din tjocktarm och förbättrar tarmhälsa. Daglig konsumtion av 15 – 30 gram rekommenderas. Läs mer om fiber här https://stigbengmark.com/en/fyra-magiska-fibrer/
Chiafrön
Chiafrön är mycket näringsrika och innehåller mycket antioxidanter. De innehåller dessutom fibrer, protein och omega-3-fettsyror. Chiafrön är också höga i kalcium, magnesium, fosfor och ALA som alla stöder förbättrad bentäthet.
Ceylon Kanel
Kanel har använts i århundraden för både sina medicinska egenskaper och sin smak. Välj Ceylonkanel i stället för Cassia eftersom Ceylonkanel är äkta kanel från Sri Lanka. Vanlig kanel (cassia) som oftast säljs i butik innehåller ämnet Kumarin (inte att förväxlas med kurkumin i gurkmeja). Kumarin kan vara skadligt i större doser. Ceylonkanel är känt för att minska risken för hyperlipidemi och hyperglykemi. Det har förmågan att öka insulinkänsligheten och därför minska risken för typ 2-diabetes.
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no